Jakou varnou desku si vybrat - INDUKČNÍ nebo SKLOKERAMICKOU?
Každý, kdo si zařizuje novou kuchyni zvažuje, jakému typu varné desky dá přednost. Naštěstí jsou jen dvě možnosti - indukční nebo sklokeramickou. Pokud varnou desku vybíráte pro kuchyň, ve které budete často vařit, pak je myslím výběr jednoznačný - INDUKČNÍ. Náběh ohřevu a regulace výkonu je velmi rychlá - okamžitá a účinnost převodu elektrické energie na tepelnou a následný způsob sdílení tepla jednoznačně lepší, v porovnání se sklokeramickou deskou. Teplo se v indukční varné desce vytváří indukčním vlněním, které zahřívá přímo varnou nádobu. U sklokeramické desky topná spirála nejdříve ohřívá skleněnou desku, od které se následně vedením tepla ohřívá varná nádoba. Rozdíl je velmi znatelný. Ve třech věcech je však SKLOKERAMICKÁ DESKA lepší - pořizovací cena je nižší, je použitelná pro materiálově rozmanité druhy nádobí a nevydává žádný hluk. Indukční deska je dražší, musíte použít magnetické nádobí a obsahuje větrák, který není absolutně tichý (výkon se mění podle přehřívání vnitřních prostor desky).
Sklokeramickou desku lze doporučit pouze pro kuchyně, ve kterých se vaří jen málo (chaty, chalupy, kanceláře) a když je Vám líto vyhodit nádoby, které nejsou magnetické. Jinak vše ostatní hovoří pro desku indukční, jen pozor na ten hluk - zvolit typ s nejtišším ventilátorem. Pokud přecházíte z plynu na indukční desku, chvíli se Vám bude stýskat, ale brzy si zvyknete a budete rádi za nové zařízení. Vykazuje velmi rychlou odezvu, snadněji se udržuje čisté a nevypouští do interiéru žádné spaliny (plynné zbytky při hoření zemního plynu), kvůli kterým byste měli při vaření místnost cíleně větrat, abyste je nedýchali.
A u obou typů varných desek si také dejte pozor na rozměry a uspořádání varných zón - aby byly co nejdále od sebe, aby se vedle sebe vešlo více větších nádob, když budete vařit na všech plotýnkách zároveň.