Jakou varnou desku si vybrat - INDUKČNÍ nebo SKLOKERAMICKOU?

Každý, kdo si zařizuje novou kuchyni zvažuje, jakému typu varné desky dá přednost. Naštěstí jsou jen dvě možnosti - indukční nebo sklokeramickou. Pokud varnou desku vybíráte pro kuchyň, ve které budete často vařit, pak je myslím výběr jednoznačný - INDUKČNÍ. Náběh ohřevu a regulace výkonu je velmi rychlá - okamžitá a účinnost převodu elektrické energie na tepelnou a následný způsob sdílení tepla jednoznačně lepší, v porovnání se sklokeramickou deskou. Teplo se v indukční varné desce vytváří indukčním vlněním, které zahřívá přímo varnou nádobu. U sklokeramické desky topná spirála nejdříve ohřívá skleněnou desku, od které se následně vedením tepla ohřívá varná nádoba. Rozdíl je velmi znatelný. Ve třech věcech je však SKLOKERAMICKÁ DESKA lepší - pořizovací cena je nižší, je použitelná pro materiálově rozmanité druhy nádobí a nevydává žádný hluk. Indukční deska je dražší, musíte použít magnetické nádobí a obsahuje větrák, který není absolutně tichý (výkon se mění podle přehřívání vnitřních prostor desky).

indukční varná deska

Sklokeramickou desku lze doporučit pouze pro kuchyně, ve kterých se vaří jen málo (chaty, chalupy, kanceláře) a když je Vám líto vyhodit nádoby, které nejsou magnetické. Jinak vše ostatní hovoří pro desku indukční, jen pozor na ten hluk - zvolit typ s nejtišším ventilátorem. Pokud přecházíte z plynu na indukční desku, chvíli se Vám bude stýskat, ale brzy si zvyknete a budete rádi za nové zařízení. Vykazuje velmi rychlou odezvu, snadněji se udržuje čisté a nevypouští do interiéru žádné spaliny (plynné zbytky při hoření zemního plynu), kvůli kterým byste měli při vaření místnost cíleně větrat, abyste je nedýchali.

A u obou typů varných desek si také dejte pozor na rozměry a uspořádání varných zón - aby byly co nejdále od sebe, aby se vedle sebe vešlo více větších nádob, když budete vařit na všech plotýnkách zároveň. 

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting